Fototoestel Dilemma

Een tijdje geleden liet ik , mijn klunzige zelf zijnde, mijn fototoestel vallen. Geen probleem, ware het niet dat er nu een geweldige bluts in het toestel zit en alle foto’s er een beetje korrelig uitzien sindsdien (zie ook het voorbeeld van de living in ons nieuwe huis hieronder).

Nu wil het toeval dat ik binnen anderhalve maand mijn verjaardag vier. Aangezien ik nooit inspiratie heb voor het vragen van een geweldig cadeau komt een kapot fototoestel eigenlijk geweldig goed uit. Probleem 1 van de baan dus, maar meteen dient zich een volgende probleem aan… Welk fototoestel?

Optie 1, NIKON Coolpix S220:


Dit handige kleine ding, makkelijk op te bergen, ongeveer dezelfde als degene die ik nu heb, alleen in het roze (omg! the excitement is almost killing me). Neemt bijzonder goede foto’s maar is (zoals ik nu uit ervaring weet) niet blutsbestendig.
Voordelen: klein, makkelijk op te bergen, relatief goedkoop (+/- € 130), roze.
Nadelen: het is geen spiegelreflex, dus vrij beperkte mogelijkheden en neemt naar mijn mening minder mooie fotos.

Optie 2, NIKON D3000:


Deze geweldige spiegelreflex. Normaalgezien zou ik niet twijfelen en gewoon voor dit exemplaar gaan, ware het niet dat mijn papa ongeveer dezelfde heeft. Enkele jaren geleden, toen ik nog een ijverige studente was, kochten mijn ouders deze zodat ik hem voor mijn studies kon gebruiken. Omdat mijn papa ook een ijverige vrijetijdsfotograaf is was dit geen zotte aankoop, want we konden hem immers met z’n tweeën gebruiken. Enkele weken geleden ben ik echter verhuisd, en het fototoestel is bij de mama en de papa gebleven, waar het volgens mij thuishoort. Nu kan ik echter op elk moment mijn hebberige handjes rond het toestel slaan als ik het wil lenen, maar toch blijft het ergens wel kriebelen om er zelf eentje te hebben.
Voordelen: spiegelreflex, ik weet hoe hij werkt en dat hij prachtige foto’s neemt, goede kwaliteit, ik kan extra lenzen steeds lenen van de papa.
Nadelen: de prijs (+/- € 430, op te lossen door een deel van het geld voor m’n verjaardag te vragen en de rest zelf bij te leggen), ik kan hem niet overal ‘in mijn sjakos’ meenemen.

Zodus, wat zouden jullie doen? Welk fototoestel zouden jullie vragen? Help!


15 Comments so far
Leave a comment

Je zou ook kunnen gaan voor best of both world: een compactcamera (die dus wel in je sjakos kan en op reis geen plaats en gewicht inneemt) die kan concurreren met een reflexcamera (dus met verwisselbare lenzen, een goeie sensor, enz …). Slechts één nadeel: je betaalt heel wat voor zo’n prachtig, handig multifunctioneel ding.

Olympus heeft de legendarische Pen (E-P1), maar de Panasonic GF1 is werkelijk subliem (http://craigmod.com/journal/gf1-fieldtest/).

Veel succes met de beslissing.

Optie 3: een Panasonic toestelletje! Ook compact en believe me: gewéldig goed… Ik ken een aantal mensen met zo’n toestel en ik verbaas me telkens weer over de beeldkwaliteit! Oh en je kan er tegenwoordig ook mee filmen in HD!

Als je wilt gaan voor het maken van zeer mooie foto’s zou ik niet twijfelen en voor de spiegelreflex gaan. Zeker als je extra lenzen te leen hebt.

Ik zou zeker niet proberen beide werelden (compact en DSLR) te verzoenen, maar kiezen voor waar je’t meest aan zal hebben van dag tot dag. Dat zal zeker wel de kleine compact zijn die je overal in je handtas meeneemt. Ik zou zelf voor een Canon Ixus gaan, die kunnen tegen een FERM stootje (serieus! Zeer ferme stoten, de mijne is o.a. verschillende meters van een tempel gedonderd in Palenque en werkt na 4 jaar nog altijd perfect, de metalen body is schitterend). Een DSLR heeft natuurlijk een betere fotokwaliteit, maar gewoon niet handig voor day-to-day use. Ik zou dus eerst de compact kopen, en als er dan eens extra poen is, een DSLR erbij :-)

Een compact met genoeg opties om handmatig van alles in te stellen zodat je toch veel controle hebt over je foto’s zonder een spiegelreflex to moeten kopen. Da’s ook een stuk goedkoper en past in je handtas (of binnenzak in mijn geval).

Ik heb de eerste :)
En I love it! Alleen al voor het kleurtje :)

Je zou ook kunnen gaan voor best of both world: een compactcamera (die dus wel in je sjakos kan en op reis geen plaats en gewicht inneemt) die kan concurreren met een reflexcamera (dus met verwisselbare lenzen, een goeie sensor, enz …). Slechts één nadeel: je betaalt heel wat voor zo’n prachtig, handig multifunctioneel ding.

Olympus heeft de legendarische Pen (E-P1), maar de Panasonic GF1 is werkelijk subliem (http://craigmod.com/journal/gf1-fieldtest/).

Veel succes met de beslissing.

lang geleden dat ik hier nog eens passeerde ;-) en kijk, net een post binnen mijn interessesfeer.
is moeilijke vraag; heb zelf 2 dslr (eentje aan vrouw geschonken) en een hybride. tis zoals iedereen eigenlijk zegt, een compact is handiger maar heeft natuurlijk ook nadelen (al ruis bij ISO 400, trager,…). daartegenover heb je dat het idd een stuk handiger me te nemen is.
zelf zou ik gaan voor de canon G11 (wel wat duurder) of iets uit de canon ixus reeks. die zijn echt wel ok.
kwa DSLR: persoonlijk zou ik eerder de D5000 kiezen, maar das persoonlijk.
bon sjans in de zoektocht.

cutlass@diversity.treasure” rel=”nofollow”>.…

tnx for info….

principia@hackett.rulings” rel=”nofollow”>.…

thanks for information!…

treasured@fierceness.scooping” rel=”nofollow”>.…

ñïñ çà èíôó!…

practicing@hostilities.carboxy” rel=”nofollow”>.…

ñïàñèáî!!…

wharves@troubie.sighs” rel=”nofollow”>.…

áëàãîäàðåí!!…

grokked@excretion.coffeepot” rel=”nofollow”>.…

ñïñ çà èíôó!…

reuben@homestead.arlens” rel=”nofollow”>.…

ñýíêñ çà èíôó!!…Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(required)

(required)